Miyom Tedavisi

Miyom Tedavisi

Miyom Tedavisi ve Gebelik

Miyom Tedavisi ve Miyomları daha iyi anlayabilmek için öncelikle sıkça karıştırılan; miyom, ur ve tümör kavramlarını ve bunların kanserle ilişkilerini açıklamak gerekir. Miyomlar rahimde oluşan tümörlerdir. Bu sebeple öncelikle (tümör) ya da diğer adı ile urları açıklayalım: Dokulardaki olağan dışı doku büyümelerine tümör ya da ur denilmektedir. Tümör ya da urlarında altında yatan olan birçok sebep olabilir. Bu anormal doku büyümeleri iyi huylu ya da kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kötü huylu tümörlere kanser adı verilmektedir. Ayrıca, kanser hücrelerinde normal hücrelere göre yapısal ve işlevsel anormallikler vardır. Tümörler her zaman kötü sonuçlar vermese de kanserler daima tehlikelidir.

Miyom Tedavisi

Dokulardaki olağan dışı büyümelere genel olarak tümör ya da ur adı verilmekte olduğunu bir önceki paragrafta söylemiştik. Eğer bu büyümeler rahim ya da rahim ağzındaki düz kas dokularda görülüyorsa bunlara rahim urları yani Miyom denir. Miyomun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte Östrojenin arttığı dönemlerde bu yapıların büyüdükleri, azaldığı dönemlerde ise küçüldükleri gözlemlenmiştir. Diğer taraftan bu yapılar her kadında aynı yakınmalar neden olmazlar. Dolayısı ile miyomu olan kadınların şikâyetleri bunların yerine, büyüklüğüne ve sayısına göre farklılık göstermektedir.

Miyom Çeşitleri:

Miyom ‘lar bulundukları konuma göre adlandırılırlar. Buna göre:

  • Submukozal Miyom: Rahimin iç tabakasında yerleşmiş olan,
  • İntramural Miyom: Rahimin orta tabakasında yerleşmiş olan,
  • Subserozal Miyom: Rahimin dış tabakasında yerleşmiş olan,
  • Saplı Miyom: Saydığımız miyomların rahme ince bir sapla bağlanması ile oluşan,
  • Parazitik Miyom: Miyomun başka bir organa bağlandıktan sonra rahimden kopması ve artık bağlandığı organdan beslenmesi sonucu oluşan miyomlardır.

Miyom Belirtileri:

Miyom ‘u olan kadınların çok büyük bir kısmında miyomlar hiç belirti vermeden varlıklarını sürdürebilirler. Şikâyetler genellikle miyomların yeri, sayısı ve konumuna göre değişir. Miyomla ilgili en sık yakınmalar:

  • Karın ve kasıklarda dolgunluk hissi
  • Karın ve kasıklarda ağrı
  • Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında kanama ve ağrı
  • Ara kanamaları ile fazla ve uzun süreli adet kanamalarıdır.

Miyom Kaynaklı sıkıntılar:

Oldukça sık karşılaşılan Yapısal Kadın Hastalıkları ‘ndan olan Miyomlar bazen hiçbir belirti vermeden ve hiçbir sıkıntıya da neden olmadan sessiz bir şekilde varlıklarını sürdüre biliyorken,  bazen de genital bölgede ve bu bölgeye komşu diğer bölgelerde ciddi sıkıntılara neden olabilmektedirler. Bu sıkıntılarla ilgili birkaç örnek sıralayacak olursak: Miyomlar rahim iç tabakasına baskı yaparak adet kanamalarında anormalliklere ve ara kanamalara neden olabilirler. Mesaneye baskı yaparak daha sık idrara çıkma ihtiyacı doğurabilirler. Bu sıkıntı düzeltilmezse ilerde böbrek sağlığını dahi olumsuz etkileyebilir. Rahimin alt bölgesindeki miyomlar ise kalın bağırsaklara ve rektuma basınç uygulayarak kabızlık ve hemoroide neden olabilirler. Diğer taraftan miyomlar infertilite yani kısırlığa ve düşüklere de sebep olabilmektedirler.

Miyom Tanısı ve Takibi:

Miyomlar bir şekilde yakınmalara sebep oluyorsa bu hastaların yakınma sebeplerinin miyom olup olmadığını anlamak için bir takım tanı yöntemleri kullanılır. Bunlar bir Jinekolojik Muayene dahilinde yapılacak Ultrasonografi (Ultrason), Laparoskopi, Histeroskopi ve Rahim İçi Filmi olarak da bilinen Histerosalpingografi yani HSG ’dir. Bazen de miyomları olan kadınlar onların farkına dahi varmadan yaşayıp giderler. Bu tür durumlardaki miyomların genellikle çok da zararlı olmadıklarını söyleyebiliriz. Bu tür miyomlara jinekolojik muayene ya da başka bir sebeple yapılan operasyonlar sırasında tesadüfen de rastlanabilir. Bu çeşit yapılar için Miyom Tedavisi gerekmeyebilir. Miyomlar genel olarak iyi huylu urlardır, ancak kanserli vakalarda görülebilmektedir bu sebeple takip edilmeleri gerekir.

Miyom Tedavisi:

Miyomlar belirtileri ile kişinin yaşam kalitesini etkilemeye başlamışsa, belli bir büyüklüğe ulaşmış ve büyümeye devam ediyorsa o zaman Miyom Tedavisi için cerrahi operasyonla alınmaları gerekebilir. Zira miyomlar ilaçlarla küçültülebilse de tamamen yok edilme şansları yoktur. Kadın Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktorlar tarafından yapılan bu operasyonlar  günümüzde   açık ameliyat şeklinde değil de laparoskopik cerrahi yöntemle yapılmakta, bu sayede iyileşme süreci de azalmaktadır. Ek olarak gebe kalmak isteyen kadınlar miyom tedavisi operasyonlarından 3-6 ay sonra tekrar gebe kalabilirler.

İletişim Bilgileri:

Miyom Tedavisi İle İlgili tüm sorularınız İçin bize Ulaşın:

https://sukrancakmak.com.tr/iletisim/bize-ulasin/

Op Dr Şükran Çakmak, Kadın Hastalıkları Uzmanı & Kadın Doğum Uzmanı

Tel: 0 312-285 50 10

Adres: Söğütözü Mahallesi, Dumlupınar Bulvarı (Eskişehir Yolu) No:7, Platin Tower İş Merkezi (Medicana Hastanesi  Yanı), Kat:3/No:12, 06510 Çankaya/Ankara

İlgili Linkler:

Kadın Hastalıkları İle İlgili Geniş Bilgi İçin:

https://sukrancakmak.com.tr/kadin-hastaliklari/

Kadın Hastalıkları ile ilgili tüm güncel makalelerimiz İçin:

https://sukrancakmak.com.tr/blogumuz/

Konu ile İlgili Detaylı Bilgi İçin Ayrıca YouTube Videomuzu izleyebilirsiniz,

https://www.youtube.com/kadin-hastaliklari-uzmani-ankara

No Comments

Comments are closed.